Sandstøping er en vanlig støpeprosess

Sandstøping er en vanlig støpeprosess, også kjent som sandstøping.Det er en metode for å lage støpegods ved å bruke sand i en støpeform.

Sandstøpeprosessen inkluderer følgende trinn:

  1. Formpreparering: Lag to former med positive og negative konkaviteter i henhold til formen og størrelsen på delen.Den positive formen kalles kjernen, og den negative formen kalles sandkassen.Disse formene er vanligvis laget av ildfaste materialer.

  2. Klargjøring av sandform: Plasser kjernen i sandkassen og fyll den med støpesand rundt kjernen.Støpesand er vanligvis en spesiell blanding av fin sand, leire og vann.Etter at fyllingen er fullført, komprimeres sandformen ved hjelp av trykk eller vibrasjon.

  3. Smelting av metall: Smelting av ønsket metall til flytende tilstand, vanligvis ved å bruke en ovn for å varme opp metallmaterialet.Når metallet når riktig smeltepunkt, kan neste trinn begynne.

  4. Helling: Flytende metall helles sakte i en sandform, og fyller hele formen.Helleprosessen krever kontrollert temperatur og hastighet for å unngå bobler, krympende hulrom eller andre defekter.

  5. Størkning og avkjøling: Når det flytende metallet i støpen er avkjølt og størknet, kan formen åpnes og den størknede støpen fjernes fra sandformen.

  6. Rengjøring og etterbehandling: De fjernede støpegodsene kan ha noe sand eller grus festet til overflaten og må rengjøres og trimmes.Mekaniske eller kjemiske metoder kan brukes for å fjerne grus og utføre nødvendig trimming og behandling.

Sandstøping er en fleksibel og økonomisk støpemetode som egner seg for å produsere metalldeler i ulike størrelser og former.Det er mye brukt i bransjer som bilindustri, maskineri, romfart og energi.

Sandstøpeprosessen kan enkelt oppsummeres som følgende trinn: formpreparering, sandpreparering, smelting av metall, støping, størkning og avkjøling, rengjøring og etterbehandling.

Sandstøping kan klassifiseres i følgende typer i henhold til forskjellige sandformer:

  1. Blandet sandstøping: Dette er den vanligste typen sandstøping.Ved blandet sandstøping brukes en komposittsand som inneholder sand, bindemiddel og vann.Denne sandformen har høy styrke og holdbarhet og er egnet for å produsere små, mellomstore og store støpegods.

  2. Sandstøping av bindemiddel: Denne typen sandstøping bruker en sandform med et spesielt bindemiddel.Bindemidler forbedrer styrken og holdbarheten til sandformer samtidig som de forbedrer overflatekvaliteten og nøyaktigheten til støpegods.

  3. Hard sandstøping: Hard sandstøping bruker en hard sandform med høy brannmotstand og holdbarhet.Denne sandformen er egnet for å produsere store og høylastede støpegods, for eksempel motorblokker og baser.

  4. Sandstøping ved avformingsmetode: I denne typen sandstøping brukes forskjellige avformingsmetoder for å gjøre klargjøring og formuttak av sandformen mer praktisk.Vanlige slippmetoder inkluderer grønn sandstøping, tørrsandstøping og slippmiddelsandstøping.

  5. Flyttemodell sandstøping: Flyttemodell sandstøping er en sandstøpemetode som bruker en bevegelig form.Denne metoden er egnet for å produsere støpegods med komplekse former og indre hulromsstrukturer, som gir og turbiner.

Ovennevnte er den generelle prosessen og vanlig klassifisering av sandstøping.Den spesifikke prosessen og klassifiseringen kan endres i henhold til ulike støpekrav og materialer.


Innleggstid: 13. oktober 2023